aort anevrizması Options

Karın veya göğüste olan aort damarı anevrizması başlangıç aşamasında hissedilmese de damarların iyice gelişmesi ve kesecik oluşturması durumunda elle hissedilir duruma gelmektedir. Elinizi göğüs veya karın bölgenize koyduğunuzda nabız atma hissi duyabilirsiniz.

Asendan aort; vücudun en önemli atardamarı olan aort arterinin beyne giden kısmında farklı nedenlerden dolayı meydana gelen balonlaşma veya genişlemeler şeklinde ortaya çıkan ciddi bir sorundur.

Yırtılma olan bölgede çoğu zaman şiddetli bir ağrı duyulur ve özellikle kan kaybı önemli miktarlara ulaşırsa hastada şOkay tablosu meydana gelir. Kalpten uzaklaştıkça Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği, anevrizma oluşumundaki sebeplerde ilk sıraya yerleşir, bu tür hastalar, çıkan aort anevrizma hastalarına göre, belirgin olarak daha yaşlıdırlar ve sıklıkla koroner kalp hastalığı; beyin damarlarının aterosklerotik hastalıkları gibi damar sertliğinin tıkayıcı komplikasyonlarıyla birlikte bulunmaktadır. 

Aile geçmişlerinde kardiyolojik sistemle ilgili olarak rahatsızlıklar veya ölümler yaşanmış olması

Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.

Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.

Hamile bayanların hamilelik süreçlerinin son aylarında da gözlemlenen bu rahatsızlık karşısında gereken tedbirlerin alınması ve belirtiler konusunda bilinçli olarak zaman yitirmeden müdahale yapılmasının hayati önemi bulunmaktadır.

Aort anevrizmasına neden olabilecek enfeksiyonlar tedavisiz sifiliz, salmonella ve enfektif endokardit olarak sayılabilir.

Bilgisayarlı tomografi sadece anevrizmanın boyutunu ve yerini belirlemez. Ayrıca anevrizma etrafındaki yapılar hakkında bilgi verir ve rüptür riskinin olup olmadığını da belli bir oranda ortaya koyabilir.

Bu sebepler dışında, nadiren travma, bağ dokusu hastalıkları, bazı sistemik ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Danger artmış olanlarda cerrahi müdahale gerekebilirken, riskin az olduğu grupta acil müdahale gerekmeyebilir. Possibility az olsa da erken teşhis sayesinde anevrizmanın düzenli kontrolleri sağlanmış olur.

Anevrizma yani aort genişlemesine müdahale edilmediği durumda ilerleyen süreçte patlama durumu gerçekleşebilir, aort yırtılması ve patlamasının belirtileri şunlardır:

Herhangi bir aort anevrizması, aort anevrizması aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla risk oluşturur.

Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *