Detailed Notes on aort anevrizması nedir

Yazımıza başlamadan önce aort damarı ve buna bağlı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz “Aort Damarı Nedir ve Ne İşe Yarar?” konumuza göz atabilirsiniz.

Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.

Anevrizma nedenleri kesin olarak bilinmese de birtakım koşullar AORT anevrizması gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu faktörler şunları içerir:

Aorta ulaşıldığında kan akışı geçici süre durdurulması ise için krempleme işlemi uygulanır. Daha sonrasında aorta suni bir damar takılması veya damarın dikilmesi işlemleri uygulanarak operasyon gerçekleştirilir.

Aort genişlemesi genellikle damarın belirli bir kısmında kesecik oluşumu şeklinde gelişmektedir, bu sebeple karın veya göğüste gerçekleşmesine göre belirtileri farklı olmaktadır.

Bu semptomlar günlük hayatın aksamasında ve sosyal hayatın olumsuz etkilenmesinde rol oynayabilir.

Gönder Aort anevrizması, aort duvarının herhangi bir alanında meydana gelen şişkinlik veya balonlaşmadır. Bu genişleme aortun tüm kısımlarında gelişebilir.

Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.

Beta blokerler ve antihipertansif ilaçlar gibi ilaçlar kan basıncını kontrol etmeye ve anevrizma genişlemesi ve yırtılması riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Trafik kazası gibi şiddetli bir travma sonucu meydana gelebilecek künt göğüs veya karın travması aort duvarına zarar verebilir. Bunun sonucunda da bozulmuş damar yapısı aort anevrizmasına neden olabilir.

Her iki durum da acil ameliyat gerektirir, bu safhada yapılan ameliyatların hem komplikasyon hem de mortalite riskleri, vaktinde; aort anevrizması belirtileri ‘’Aort dokusu hasara uğramadan’’ yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında çok yükselmektedir.

Anevrizma oluşumu threat faktörleri varlığında gerçekleşebilir. Kalp ve dolaşım sistemini etkileyen anevrizma risk faktörleri şunlar olabilir:

Aort genişlemesi görüntüleme testleri ile veya genel sağlık muayenelerinde teşhis edilebilmektedir. Genel sağlık muayenesinde hekim genel semptomları değerlendirmek için ilgili testleri yaptırırken aort anevrizma hastalığının gelişme durumunu tespit edip gerekli yönlendirmeleri sağlamaktadır. Anevrizmanın tam tanıları için ultrason, tomografi, MRG gibi teknolojilerden faydalanılır.

This Web page is employing a protection company to shield alone from online attacks. The motion you merely performed activated the safety Answer. There are many steps that can trigger this block which includes publishing a specific phrase or phrase, a SQL command or malformed information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *